BOERENKAAS VAN DE ANNAHOEVE

Boerenkaas is een authentieke lekkernij, rechtstreeks afkomstig van boerderijen waar vakmanschap en traditie samenkomen. Met gebruik van verse, onbewerkte melk van de koe, wordt elke batch boerenkaas met zorg en toewijding vervaardigd. Het behoud van de natuurlijke smaak van de melk, onaangetast door industriële processen, samen met het ambachtelijke vakmanschap, geeft boerenkaas zijn onderscheidende, rijke en unieke karakter.

De productie van boerenkaas is grotendeels handmatig, waarbij toewijding, kennis van het kaasproces en een hygiënische werkomgeving essentieel zijn voor het creëren van een hoogwaardig product.


Een van de meest opmerkelijke kenmerken van boerenkaas is de diversiteit aan geuren en smaken. Deze variatie draagt bij aan de bijzondere aantrekkingskracht van boerenkaas als product.


30

Jaar Ervaring

Het kaasproductieproces begint 's ochtends direct na het melken van de koeien. De verse melk wordt zorgvuldig verwarmd tot ongeveer 30°C. De boer voegt vervolgens zuursel en stremsel toe aan de melk, wat resulteert in een dikke massa na ongeveer een half uur. Deze massa wordt zorgvuldig gesneden en geroerd, waarbij de karakteristieke gele vloeistof genaamd 'wei' vrijkomt. De resterende gestremde melk wordt 'wrongel' genoemd en vormt de basis van de kaas. De wrongel wordt vervolgens in een kaasvorm gedaan en onder druk gezet om de gewenste vorm en consistentie te verkrijgen. Na het persen ondergaat de kaas een zoutbad, wat essentieel is voor de stevigheid, houdbaarheid en natuurlijk de smaak.

De omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid spelen een cruciale rol in het rijpingsproces van de kaas, evenals de condities in de opslagruimte.

Boerenkaas is niet alleen heerlijk van smaak, maar bevat ook belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. De melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met die in vlees, terwijl calcium, naast fosfor en natrium, een van de essentiële mineralen is. Een dagelijkse portie van ongeveer 100 gram boerenkaas voorziet in de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium voor de gemiddelde Nederlander. Bovendien is kaas een natuurlijke bron van vitamine B, A en D.


Boerenkaas is verre van gestandaardiseerd; elke boerderij, elk seizoen, zelfs elk koeienras draagt bij aan de unieke smaak van de kaas.


Het verschil in voeding, bodemkwaliteit, gras, recepten en productiemethoden zijn allemaal terug te proeven in elke hap. Deze pure, ambachtelijke benadering resulteert in een product dat seizoen na seizoen subtiele variaties vertoont, waardoor boerenkaas een ware culinaire ontdekkingsreis is.